Wat is jojoba-olie?

Zaden van de jojoba-struik

Zaden van de jojoba-struik

Jojoba-olie wordt geperst uit de zaden van de jojoba-struik, die voor bijna 50% uit een vloeibare was bestaan. Jojoba-struiken (Latijnse naam: Simmondsia chinensis) komen in het wild voor in de Sonorawoestijn en de Mojavewoestijn. Deze woestijnen strekken zich uit over Mexico en de Amerikaanse staten Californië en Arizona.

De term olie is in feite verkeerd, omdat het door de chemische structuur eigenlijk een was betreft. Omdat deze was bij een temperatuur van 10 graden Celsius al vloeibaar is, spreken we voor het gemak van jojoba-olie.

Geur en kleur

Onbehandeld heeft deze olie een goudgele kleur en ruikt het vettig. Na het raffineren van de jojoba-zaden ontstaat een transparante en geurloze olie. De olie die echter voor allerhande cosmetische toepassingen voor huid en haar wordt verkocht, is onbehandeld en wordt geheel terecht ook weleens ‘vloeibaar goud’ genoemd. Vraag altijd om een jojoba-olie van de eerste, koude persing.

Voor huid en haar

Je kunt op allerlei manieren van deze basisolie profiteren. De bekendste toepassing is het gebruik van jojoba-olie op de huid. Van alle natuurlijke producten lijkt deze olie het meest op het door ons lichaam aangemaakte talg, waardoor het vochtgehalte van de huid op peil blijft. Daarnaast is het mogelijk om de jojoba-olie in je haar te masseren en om zo de groei van nieuwe haarcellen te stimuleren. Ook blijkt jojoba-olie acné te bestrijden

Andere toepassingen van jojoba-olie

Enkele andere gebruiken voor jojoba-olie zijn: het verwijderen van make-up, ideaal vanwege de niet-irriterende en niet-allergische eigenschappen van deze olie. Gebruik jojoba-olie vóór het scheren voor een comfortabele scheerbeurt of gebruikt het als massageolie.

Jojoba-olie kopen

Door de goede eigenschappen van jojoba-olie is het een kostbaar product. Echter heeft de olie een sterke werking en is hierdoor het mixen van deze olie met een ander huid- of haarproduct dan ook aan te raden. Hierdoor gaat een flesje van 250ml makkelijk enkele maanden mee.

Wil je dit vloeibare goud zelf eens proberen? Jojoba-olie is eenvoudig online te koop bij drogisten en natuurwinkels. Flesjes van 100 ml zijn bescheiden geprijsd, maar je bespaart pas écht met een grotere flacon. Geef je huid en haar dat beetje extra aandacht waar het om vraagt en schaf je jojoba-olie makkelijk via internet aan.

VN:F [1.9.17_1161]
Rating: 4.4/5 (8 votes cast)

Wat is jojoba-olie?, 4.4 out of 5 based on 8 ratings

Comments are closed.